Чим годувати місячного щеня?

Милий щеня Коли в домі з'являється маленьке пухнасте диво, першим ділом необхідно потурбуватися про його повноцінний раціон харчування. Адже від грамотного підбору продуктів напряму залежить здоров'я, правильний розвиток та загальний стан вихованця. І якщо зі складанням раціону дорослої собаки проблем особливо не виникає, то харчування цуценяти має суворо відповідати низці вимог.

Розберемось, як і чим годувати собак у перший рік їхнього життя.

Чим можна годувати цуценят у 1 місяць?

Натуральні корми для собак Fresh Dog Food в упаковках

Основа раціону харчування цуценят у 1-й місяць життя – материнське молоко.

Воно багате на всі корисні вітаміни, мінерали та мікроелементи, які необхідні для формування та зміцнення імунітету. Материнське молоко легко засвоюється і швидко перетравлюється, не вимагаючи додаткових ресурсів від ШКТ.

Як годувати місячного цуценя без мами?

Якщо з якоїсь причини мати не може годувати цуценят, на допомогу приходять спеціальні замінники сучого молока. Сухі порошки та суміші:

  • містять оптимальну кількість лактози та жирів;
  • мають збалансований склад, багатий на мікроелементи, вітаміни та білки, необхідні для вироблення антитіл;
  • створюються без використання крохмалю, ароматизаторів та барвників.

Перед прийомом замінник варто розвести теплою водою за інструкцією і давати цуценятам кожні 3 години з пляшечки з соскою, піпетки або шприца без голки. Через деякий час малюка можна привчати до ссання з мисочки, тримаючи посуд на рівні голови тварини.

Важливо! Коров'яче та козяче молоко не підходить для годування цуценяти 1 місяця: воно містить забагато лактози і замало жирів. Випоювання малюка таким продуктом може призвести до затримки розвитку або діареї. Суміші для немовлят також не стануть повноцінною заміною собачого молока через підвищений вміст цукру

Милий цуценя готується поспати

Скільки разів на день можна годувати цуценя в 1 місяць?

Кількість прийомів їжі напряму залежить від віку цуценяти. Зовсім крихітних пухнастиків слід годувати 5–6 разів на день невеликими порціями кожні 3 години. Такі інтервали між прийомами пов'язані з маленьким шлунком цуценят, який не може вмістити всю необхідну їжу, а організм вимагає величезної кількості калорій для нормального росту.

Якою домашньою їжею можна годувати цуценя?

Тарілка зі смачно приготовленою їжею

Як тільки у малюка відкриються очі і почнуть різатися зуби, а це зазвичай відбувається через 2–3 тижні після народження, до раціону вихованця включають невеликі порції домашньої їжі. З того, що можна давати місячному цуценятці як перше прикорму, відзначають:

  • перетертий до однорідної маси сир з невеликою кількістю сироватки;
  • вологий корм, який легко проковтується і не пошкоджує ясна;
  • молочні каші дрібного помелу (вівсянка, гречка, рис, пшоно).

Січене м'ясо нежирних сортів – яловичина і курятина – додається до раціону на 4-й тиждень життя пухнастих бешкетників. Щоб вихованець краще адаптувався до нового типу їжі, давайте джерело білка по чайній ложці на день, потім по дві і так далі. У цей же час улюбленця починають годувати невеликою кількістю овочів, ягід та фруктів.

Які продукти не можна давати місячному цуценятку?

Список заборонених продуктів не відрізняється від того, що не можна і дорослій собаці:

  • ковбаса, сосиски, копченості;
  • їжа з великим вмістом спецій і солі;
  • шоколад, цукор, випічка з дріжджового тіста та інші солодощі;
  • свинина та інші сорти жирного м'яса;
  • цибуля, часник, авокадо;
  • молоко;
  • макарони та картопля;
  • цитрусові;
  • кістки, особливо варені і трубчасті;
  • виноград та родзинки;
  • гриби.

Також рекомендуємо виключити сирі м'ясо, яйця та рибу: в них нерідко знаходяться яйця гельмінтів та інших паразитів. Для годування більше підійде джерело білка, яке пройшло щадливу термічну обробку.

Чим годувати цуценя, якому більше місяця?

Милий щеня біжить по густій траві

Подальший режим годування цуценят залежить від їхнього віку:

  • 2–4 місяці. У цей період основою раціону все ще залишаються каші, сир та молоко, які допомагають вихованцеві сформувати правильний кістковий скелет та систему органів. М'ясо дається порційно або поступово замінюється на спеціалізований сухий корм для цуценят, гранули якого розмочуються в теплій воді. Ближче до 4-го місяця життя до раціону можна додавати перепелині яйця та нежирну кисломолочну. Частота годування – 5 разів на день.
  • 4–6 місяців. У цьому віці починають вводити до раціону субпродукти: печінку, серце, нирки. Але їх кількість суворо нормована і не повинна перевищувати 10–15% від усього спожитого м'яса. Зрідка чотириногого компаньйона можна радувати відвареною морською рибою без кісток. Частота годування – 4 рази на день.
  • 6–9 місяців. Саме в цей час можна поголубити улюбленця кістковими продуктами. Наприклад, ребрами ягнят. Основою раціону вже починає ставати білок, який отримується з м'яса та субпродуктів. Частота годування – 3 рази на добу.
  • 9–12 місяців. Улюбленців дрібних та середніх пород поступово переводять на дорослий корм, а от великих і гігантських рекомендується годувати "цуценячим" раціоном до 1,5 років.

Милий щеня на прогулянці Як тільки улюбленцям виповнилося 3 місяці, власникові необхідно відповісти на головне питання: чи буде він годувати собак натуралкою чи промисловим кормом. В обох систем харчування є свої особливості:

  • Сухі корми. Досвідчені собаківники та заводчики віддають перевагу годувати молоде покоління спеціальними гранулами, що мають легкозасвоювану форму та збалансований склад. Така система харчування зручна, економить багато часу та забезпечує малюка всіма важливими нутрієнтами. Сухі корми, особливо суперпремiум-класу або холістики, розробляються з урахуванням ваги, породи, способу життя та особливостей здоров'я цуценят. Головний недолік такої системи харчування – «непрозорість» складу
  • Натуральні продукти. Система передбачає самостійне приготування їжі з дотриманням балансу КБЖУ, що спочатку може викликати труднощі і забирати багато часу. Натуральна їжа для собак містить поживні речовини в первинній формі, завдяки чому набагато швидше засвоюється в організмі тварини. На відміну від сухого корму, їжа природного походження не містить синтетичних добавок, барвників та підсилювачів смаку

Вибір залежить як від зручності господаря, так і від особливостей та уподобань самої собаки. Зверніть також увагу, що різка переведення пухнастика з одного типу харчування на інший або їх одночасне поєднання негативно впливає на ШКТ вихованця

food

Розрахуємо приблизну ціну?

У мене порода
йому/їй
і вага складає
Денна норма раціону
300г
Ціна в день
79грн
Розрахувати план