Гастрит у собак: причини та лікування

Красива собака сумує"

Виявляється, "людські" захворювання у домашніх улюбленців, зокрема гастрит у собак, трапляються досить часто. До цього мають схильність усі породи у будь-якому віці, тому виділити якусь певну групу ризику доволі складно.

Гастрит може протікати в початковій, гострій або хронічній формі. І якщо своєчасно не поставити діагноз і не почати лікування, то це загрожує серйозними наслідками, аж до появи виразкової хвороби. Але як же розпізнати гастрит, що з цим робити та чим годувати собаку згодом? Зараз детально розберемося.

Як зрозуміти, що у собаки гастрит

На жаль, наші чотирилапі друзі не можуть сказати, що в них болить і де. Самостійно зрозуміти, що з вихованцем щось не так, особливо на початковій стадії захворювання, складно, тому в цей період рідко звертаються до ветеринара. Деякі господарі також вважають, що якісь симптоми пройдуть самостійно і це все лише тимчасово. Але ми рекомендуємо негайно звертатися до ветеринара, навіть якщо ситуація здається несерйозною.

Симптоми гастриту в собак

Собака на прийомі у ветеринара"

Основні ознаки гастриту у собак такі:

  • Больові відчуття в ділянці живота. Це один із перших і важливих симптомів. Якщо ви помітили, що ваш чотирилапий друг не дає погладити животик, починає нервувати, гарчати, скиглити при торканні, то слід негайно звернутися до ветеринара.
  • Проблеми з дефекацією. З'являються рідкі випорожнення і часті позиви в туалет. Рідше спостерігається запор.
  • Білий наліт і неприємний запах. Він з'являється на корені язика і стає причиною смердючого дихання. Іноді наліт змінює свій колір із білого на сірий.
  • Відрижка і блювота. Сама по собі відрижка – це природний процес, який зустрічається у всіх. Але якщо вона доповнюється блюванням або блювотними позивами – це вже тривожний симптом.
  • Загальний пригнічений стан. Домашній улюбленець може перестати проситися на вулицю або гуляти без ентузіазму, стати млявим і швидко втомлюватися. Також шерсть змінює колір, стає тьмяною, з'являється лупа.
  • Підвищення температури тіла. Цей симптом з'являється під час гострого гастриту в собак. Температура тіла зазвичай піднімається на 0,5-2 градуси. При початковій стадії цього симптому може не бути.
  • Зміна апетиту. Спочатку він просто знижується, чотирилапий друг може залишати їжу в мисці або відмовлятися від будь-яких ласощів. Згодом вихованець зовсім відмовляється від їжі.

Важливо! Ці симптоми актуальні для початкової та гострої стадії. Якщо не звертати на них увагу, то гастрит переростає в хронічну стадію. Тоді буде потрібна довічна лікувальна дієта

Собака в очікуванні своєї їжі"

Причини гастриту у собак

Є кілька основних причин:

  • неправильне харчування: не можна давати низькосортні або зіпсовані овочі, рибу і м'ясо, а також консерви економ-класу;
  • подача занадто холодної або гарячої їжі: їжа для вашого улюбленця має бути комфортної кімнатної температури;
  • інфекції: часто проявляється, якщо господар забуває про щеплення, може з'явитися запалення і порушитися секреція ШКТ;
  • травми шлунка: будь-які дрібні предмети можуть пошкодити слизову шлунка;
  • поява глистів: паразити часто призводять до інтоксикації;
  • отруєння: зіпсовані продукти, отрути та побутова хімія, різні ліки, які зберігають у доступному місці, спричиняють інтоксикацію;
  • частування забороненими продуктами: краще не давати смажену або солону їжу, солодощі та будь-яку іншу їжу з хазяйського столу, навіть якщо ваш чотирилапий друг дуже просить і складно відмовити; Собака їсть шкідливу для неї їжу"
  • перегодовування: це призводить не тільки до зайвої ваги, а й до різних патологій ШКТ;
  • недостатня кількість свіжої води: це збільшує ризик зараження різними мікробами.

Але основною причиною було і залишається неправильне харчування. Це один із найпоширеніших чинників, через який страждають слизові оболонки шлунка.

Профілактика та лікування гастриту у собак

Профілактика гастриту у собак полягає в правильному і збалансованому харчуванні. Найкраще, якщо це буде натуралка, тому що в ній максимально зберігаються всі вітаміни і мінерали. Також ви самі зможете вибирати продукти та перевіряти їхню якість. Головне – годуйте чотирилапого друга в однаковий час, не перегодовуйте і не давайте смаколики зі столу.

Правильне лікування гастриту призначає ветеринар. Він не тільки складає раціон, а й прописує ліки за необхідності. Давайте розберемося, що ж там такого особливого.

Користь натурального харчування для собаки при гастриті

Натуралка для собак при гастриті допоможе зробити безпечний, якісний і різноманітний раціон у період хвороби та після. Крім того, в перші 3-4 дні захворювання слід виключити сухий корм. Гранули, якщо ваш вихованець раніше їх їв, розмочують або замінюють на більш натуральний варіант. Тому в будь-якому разі доведеться давати звичайні продукти.

Миска натуральної їжі для собак" Спочатку це можуть бути овочеві бульйони і відвари з круп, з другого тижня в раціон додають дієтичне м'ясо (індичку, кролика), рідкі каші, протерті овочі. Їжу необхідно подавати у вареному або тушкованому вигляді.

Такий раціон дасть змогу стежити за якістю харчування, бо вам доведеться самостійно вибирати продукти для свого друга. Головна перевага натуралки - це легка адаптивність, можливість швидко замінити продукти на ті, що більше підходять, без шкоди для здоров'я і зі збереженням більшості корисних елементів.

Важливо! Не можна порушувати дієту при гастриті у собаки, яку призначив ветеринар. Це ще більше погіршить здоров'я вихованця: можуть випасти зуби, з'явитися кишкова непрохідність або виразки шлунка, знизитися слух

Милий пес на прийомі у ветеринара"

Звернення до ветеринара та приймання ліків

Лікування гострого або хронічного гастриту собак також полягає в правильній і збалансованій дієті. Її складає ветеринар, вище ми вже торкнулися цієї теми.

Додатково до зміненого раціону можуть призначати:

  • жарознижувальні за високої температури;
  • протиблювотні в разі частого та інтенсивного блювання;
  • засоби для поліпшення згортання крові при шлунковій кровотечі;
  • проносні або клізми в разі закрепів;
  • скріплювальні при рідких випорожненнях;
  • крапельниці для відновлення водно-сольового балансу в разі зневоднення.

Додатково лікарі призначають антацидні засоби, щоб захистити слизову шлунка, анальгетики та спазмолітики для зняття больового синдрому.

Паралельно лікарі обов'язково встановлюють причину гастриту й усувають її. Якщо проблема була тільки в раціоні, то зміни харчування та підтримуючої терапії буде достатньо. Але якщо захворювання спричинене глистовою інвазією - призначають глистогінні, а якщо інфекцією – антибіотики.

food

Розрахуємо приблизну ціну?

У мене порода
йому/їй
і вага складає
Денна норма раціону
300г
Ціна в день
79грн
Розрахувати план