Глисти у собак

Собачка збирається їсти свій натуральний корм

Виявляється, мінімум 90% власників хоч раз стикалися з наявністю глистів у свого домашнього улюбленця. Всього існує понад 80 видів цих паразитів, а допомагають у боротьбі з ними профілактика, правильна обробка та харчування. То звідки беруться глисти у собак і як від них позбутися? Розберемось.

Симптоми глистів у собаки

Ознак глистів у собаки досить багато, серед основних:

  • підвищення апетиту в кілька разів або його відсутність, наприклад, вихованець може багато їсти й худнути;
  • слизові оболонки стали тьмяними, білуватими;
  • поява проносу або запору;
  • відсутність активності у собаки, в'ялий стан;
  • шерсть стає тьмяною і скуйовдженою;
  • здуття живота;
  • блювота, іноді у блювотних масах можуть з'являтися паразити;
  • виділення з очей, здається, що область завжди волога, а між краєм очей і носом з'являються засохлі кірки;
  • свербіж в області анального отвору, собака може прикушувати хвіст, «їздити» на сідницях по підлозі;
  • поява крові, слизу та паразитів у калових масах.

Ці симптоми неспецифічні, їх можна віднести й до інших захворювань. Але зазвичай, якщо обробка проводилася більше ніж 2 місяці тому, то підозри падають саме на глистну інвазію, навіть якщо в калі немає яєць чи червів гельмінтів.

Як виходять глисти у собак після глистогону

Красиве цуценя

З глистами можна впоратися лише за допомогою глистогону. Краще не займайтеся самолікуванням, а зверніться до ветеринара, тоді він правильно підбере препарат і розрахує дозування.

Засіб спочатку нейтралізує глистів і вбиває їх. Після вони виходять з організму разом з калом. Якщо глистів дуже багато, то зазвичай у калових масах їх можна побачити.

Види глистів у собак

Існує понад 80 видів глистів, їх усі поділяють на три великі групи:

  1. Нематоди або круглі черви. Зустрічаються найчастіше. Їх визначають за витягнутою формою та жовтуватим або білим кольором. Глисти проникають одразу в кишечник, а після паразитують в інші органи – страждають серце, легені, печінка, підшлункова залоза. Зараження може відбуватися з молоком матері, при вживанні їжі з гельмінтами, через укус комара.
  2. Цестоди або стрічкові черви. Їхнє тіло пласке, а на поверхні можна побачити зубчики, які ділять глистів на окремі сегменти. Також часто з'являються у тварин, але зараження відбувається через проміжного господаря, наприклад, комаху. Стрічкові черви паразитують у кишечнику.
  3. Трематоди або сисуни. Мають плоску форму з присосками для кріплення. Глисти паразитують у печінці та жовчних протоках, але щоб почати паразитувати, їм потрібно дозріти до стадії личинки. Часто до організму потрапляють при вживанні сирої риби, особливо річкової. Наприклад, красноперки, коропа, плітки, лобля.

Як глисти впливають на організм собаки?

Глисти не приносять для собаки нічого хорошого, вони отруюють організм вашого домашнього улюбленця, харчуючись корисними та поживними речовинами. Гельмінти постійно розмножуються, паразитують у кишечнику, а потім проникають в інші органи. Це призводить до погіршення стану вашого чотирилапого друга.

Собака сумує

Гельмінти викликають запальні та алергічні реакції, погіршують здоров'я собаки та пошкоджують тканини, органи. Глисти виділяють токсини, з'їдають корисні мікроелементи. Якщо не проводити своєчасну обробку, то може закупорюватися кишечник і з'являтися інтоксикація. Особливо небезпечно це для цуценят: через їхні невеликі розміри отруєння відбувається у кілька разів швидше. У найзапущеніших стадіях, коли немає тривалої та правильної обробки, це може призвести до летального наслідку.

Звідки в домашньої собаки глисти?

Заразитися глистами може навіть собака, яка жодного разу не виходила на вулицю і не контактувала з іншими тваринами. Основні шляхи передачі гельмінтів такі:

  • вживання необробленої їжі, наприклад, сирого м'яса або риби;
  • передача цуценяті від матері;
  • контакт із собакою, яка вже заражена глистами;
  • укуси комах, наприклад, комарі переносять личинки дирофілярій, а блохи - "огірковий ціп’як";
  • зараження через грунт, воду, траву, рослини, взуття власників.

До дому, де живе вихованець, глисти можуть потрапити через взуття або предмети одягу господаря, гостей. Наприклад, хтось міг наступити на заражений ґрунт і принести на підошві яйця гельмінтів.

Що робити, якщо у собаки глисти

Собака на прийомі у ветеринара

Якщо ви знайшли у свого чотирилапого друга ознаки появи глистів, краще відразу звернутися до ветеринара. Лікар випише потрібні таблетки і правильно розрахує дозування препарату. Спочатку потрібно буде дати ліки, а якщо це перший глистогін або при наступних з'явилися глисти у собаки в калі, то потрібно повторити процедуру через 10 днів. Приблизно до цього часу будуть знову дозрівати яйця гельмінтів, і це допоможе зупинити процес розмноження на самому початку.

Надалі ветеринари рекомендують давати таблетку від глистів раз на три місяці. Якщо це робити перед вакцинацією, то препарат призначають за 10 днів до процедури.

Особливо обережно потрібно бути під час дегельмінтизації вагітних та годуючих собак. Їх можна глистогонити лише у другій половині вагітності з дозволу лікаря і через три тижні після народження цуценят.

Як натуральна їжа для собак сприяє запобіганню появи глистів

Продукти харчування на кухонній дошці

Якщо ваш чотирилапий друг харчується натуральною їжею, то потрібно правильно її готувати та обробляти. М'ясо яловичини, індички, курки або кролика потрібно обдавати окропом або переморожувати, а рибу краще варити або готувати на парі. Така щадяща термічна обробка не лише допомагає позбутися глистів в їжі, але й зберігає всі корисні властивості страви.

Якщо вам важко самостійно готувати для вашого вихованця, то можна купувати натуральний корм для собак. Ми в Fresh Dog Food створюємо індивідуальні та збалансовані раціони для кожного чотирилапого друга. Всі інгредієнти проходять термічну обробку, а потім заморожуються і не втрачають корисних властивостей. Ви можете бути впевнені в якості та безпеці наших кормів. Смачного та довгого життя вашому улюбленцю!

food

Розрахуємо приблизну ціну?

У мене порода
йому/їй
і вага складає
Денна норма раціону
300г
Ціна в день
79грн
Розрахувати план