Стрес у собак – часта проблема домашніх улюбленців у наш час

Господар зі своїм задоволеним собакою" Почуття страху, напруги, невдоволення або дискомфорту можуть відчувати не тільки люди. Наші домашні улюбленці також часто схильні до стресу. Але якщо люди можуть легко визначити настрій іншої людини за мімікою, її поведінкою, жестами або словами, то у випадку з чотирилапими друзями це зробити досить складно. Але як проявляється стрес у собаки? Потрібно обов'язково розібратися, щоб вчасно виявити проблему і швидше допомогти улюбленцеві.

Як розпізнати наявність стресу в собак?

Часто власники не знають, як зрозуміти, що у собаки стрес. Це досить складно визначити, особливо якщо господар не був свідком ситуації. Також більшість симптомів стресу схожі з низкою інших захворювань. Тому за будь-якої незрозумілої ознаки краще звернутися до ветеринара.

Красивий собака сумує"

Серед основних симптомів стресу в собак виділяють:

  • гримаса, яка схожа на посмішку, багато господарів плутають її з почуттям радості у вихованця і думають, що йому подобається ситуація;
  • втрата апетиту;
  • поява проблем із травленням – метеоризм, блювання, діарея;
  • апатичний стан, відсутність бажання бігати, спілкуватися;
  • зміна режиму сну;
  • скиглення і гавкіт без причини;
  • мимовільне сечовипускання або пронос;
  • тривале вилизування лап, хвоста та інших частин тіла, іноді навіть до ран або залисин;
  • прагнення щось гризти, ламати, наприклад, собака став псувати одяг, меблі, подушки;
  • спроби проковтувати неїстівні предмети;
  • гіперактивність і постійна вимога контакту;
  • надмірна линька, тому якщо випадає шерсть у собаки – це привід подумати, чи не було стресових ситуацій у вихованця останнім часом;
  • відмова від команд;
  • підвищене слиновиділення, напруга в тілі та важке дихання;
  • поза підпорядкування, яка виражається в підібраному хвості, опущеному тілі та відведених назад вухах.

Стрес може тривати від кількох годин до кількох діб. Короткочасне напруження особливої шкоди не завдасть, якщо ситуація незначна, то улюбленець зможе впоратися з цим самостійно. Але якщо стресові події повторюються, то це призводить до серйозних наслідків.

Важливо! Стрес сильно впливає на здоров'я вашого домашнього улюбленця. Це може призвести не тільки до психологічних, а й до фізичних проблем. Може виснажитися нервова система, ослабнути імунітет, з'явитися хронічні хвороби. Якщо собака часто піддається стресу, то це стає причиною бактеріальних і вірусних інфекцій

Задумливий собака в машині"

Причини стресу у собак

Складно уявити, щоб у собаки був стрес через невдачі на роботі або складнощі в особистому житті. Зазвичай причиною для появи тривоги може слугувати навіть зміна раціону харчування або відвідування грумінг-салону. Першочергово в цій ситуації – це з'ясування першопричини, а вже після – робота з усунення негативних наслідків.

Стрес у собаки після стрижки

Похід до грумінг-салону – це вже невеличкий але таки стрес для собаки, адже відбувається зміна обстановки. А якщо це все трапляється вперше, то незнайомі люди, інструменти та процедури можуть викликати тривожність у чотирилапого друга. Часто грумери розповідають, що у собак з'являється пронос або мимовільне сечовипускання під час стрижки або сушіння феном.

Молодий песик нашкодив у квартирі"

Щоб цього уникнути, бажано якомога раніше привчати вихованця до подібних процедур. Тоді в дорослому віці все вже буде знайоме і звичне.

Стрес у собаки після переїзду

Кардинальна зміна обстановки, розставання зі знайомими тваринами і людьми – все це змушує нервувати. Перший час після переїзду собака може всюди пісяти у квартирі, можуть з'явитися часті блювотні позиви або ж дивна поведінка, наприклад, винюхування чогось.

Харчовий стрес у собак

Він виникає, коли різко змінюють раціон і пропонують незнайомі продукти. Також таке з'являється, якщо домашній улюбленець щось підбере на вулиці і станеться отруєння.

Стрес у собак через напад або укус

Якщо на вашого чотирилапого друга напав інший собака або покусав, то це може стати причиною зміни поведінки. Тут бувають два випадки:

  • собака починає всіх боятися, ховається, не йде на контакт з іншими тваринами або людьми;
  • вихованець досить агресивно поводиться стосовно інших тварин, нападає першим, гарчить і гавкає.

У будь-якому разі краще вирушити до зоопсихолога, щоб зрозуміти, як краще вирішити проблему.

Собака на руках у господаря"

Стрес у собак через салюти у мирний час або вибухи під час війни

У собак надчутливий слух, тому те, що для людей звучить як гучно, для чотирилапих друзів може бути приголомшливим. Загалом будь-який різкий і несподіваний звук може налякати, а вихованець не почуватиметься в безпеці. Тому часто під час салютів на свята або вибухів під час війни собаки зриваються з повідків і тікають у невідомому напрямку, бо вони намагаються знайти тихе та затишне місце.

Стрес у собаки при зміні господаря або загибелі власника

Домашні улюбленці дуже прив'язані до своїх господарів, іноді навіть годинна відсутність удома спричиняє стрес, тому що у собак немає відчуття часу. Часто трапляється, що після загибелі власника чотирилапий друг також помирає від туги.

Тому спочатку потрібно правильно готувати собаку, приділяти йому багато уваги, давати час на адаптацію і давати зрозуміти улюбленцю, що його тут люблять.

Собака на прогулянці"

Лікування стресу у собак у домашніх умовах

Найголовніше правило – це позбавлення від джерела стресу. Але якщо це неможливо, то є інші способи прибрати сильний стрес у собаки:

  • регулярне фізичне навантаження: підійдуть тривалі прогулянки в лісопарковій зоні й активні ігри, наприклад, розумові на кшталт знайти якийсь предмет за запахом;
  • збалансований корм: це важливо для загального самопочуття вихованця, але якщо він відмовляється від їжі, то можна погодувати собаку з рук кілька разів;
  • якісна увага: обов'язково проводьте час із улюбленцем не тільки на вулиці, а й удома, кидайте м'ячик або просто гладьте його, перебувайте поруч;
  • нові позитивні емоції: можна купити цікаву іграшку або дати якусь корисну смакоту.

Також можна використовувати препарати для зняття стресу у собак. Це можуть бути антистресові краплі на холку, краплі для корекції поведінки, спреї та нашийники з ефірними оліями.

Важливо! Деякі власники дають своїм вихованцям валеріану, сподіваючись на заспокійливий ефект. Але для тварин цей препарат марний, а іноді може нашкодити. Наприклад, викликати перезбудження

Підхід до харчування під час стресу в собак

Найкраще під час стресу харчування не змінювати. Пропонуйте своєму улюбленцю його звичні й улюблені продукти. Якщо це натуралка для собак, то можна робити раціон максимально різноманітним і збалансованим. Це наситить організм потрібними мікро- і макроелементами і підтримає його зсередини.

Якщо собака відмовляється їсти з миски, то можна кілька разів погодувати з рук, якщо це допоможе. Також пропонуйте різні ласощі, наприклад, сушену печінку, м'ясо індички, стрипси з качки та багато іншого.

food

Розрахуємо приблизну ціну?

У мене порода
йому/їй
і вага складає
Денна норма раціону
300г
Ціна в день
79грн
Розрахувати план